IAS 2018 Preparation Strategy

IAS Prelims 2018: Start the Preparation Now

It is the right time to start the preparation for IAS 2018 now, because you have around ONE YEAR for complete preparation. The Candidates should also start analysing previous year IAS Prelims Question Papers. The candidates can evaluate themselves by taking the IAS Prelims 2017 Question Paper in an Interactive Format.

Advantages of Evaluation

 The candidates have the following advantages of evaluating their Paper of IAS Prelims 2017.

1. The Candidates who are sure of their Selection should start the preparation for the IAS Main 2017.

2. The Candidates who are not sure can start the preparation for the IAS Prelims 2018.

 3. You can judge your present level of preparation and plan your strategy accordingly.

How to Start

The IAS Prelims 2017 will be conducted on 18th June, 2017. About 14 Months are remaining and lots of ground to cover for IAS 2018. The candidates should start the Preparation for the IAS Prelims 2018 so that they can obtain comfortable marks to qualify the IAS Prelims 2018.

The candidates face very much difficulty in starting, planning and mapping their preparation. But as the old saying goes "Well Begun is half done” what we propose - is to plan for the IAS Prelims 2018 keeping in mind all the aspects of the Exam and then execute your plan efficiently and effectively.

The candidates should start the preparation keeping in mind the IAS Main Exam because the IAS Main is the ultimate stone to turn around. IAS Prelims is only of qualifying nature but the marks obtained in the IAS Main is counted in the Final Merit for Selection.

Current Affairs

Current Affairs can play a reasonably good role in moving the wheel. The candidates should start with the current affairs and their background so that they will be able to develop the perspective require for the Exam.

Current Affairs is the key to start the preparation of IAS Prelims Exams. The IAS Prelims Exam is a clear example of the multidimensional approach to the news and views of day today life. The Candidates should know the number and pattern of questions as asked in the IAS Prelims 2016/17. The candidates can start preparation by reading the current Affairs from wizardias.com, the monthly Current Affairs eBook, special edition of Exam Specific Current Affairs, Newspapers like The Hindu etc. and the likes.

Previous Year Question Papers

Previous Year Question Papers play a key role in the preparation because they decide the locus of the exam and the candidates should decide their focus area according to their Strength and weaknesses.

In addition to this the candidates should also understand the basic motive behind the questions of the IAS Prelims. The Exams orientation is change very much in the recent years and hence the preparations also have to evolve.

The Candidates should also read the strategy taken by the IAS Toppers and the suggestions made by them to the future candidates. This helps as well as motivates the candidate to start the preparation in a right direction.

Perspective

The candidates should try to develop the perspective required for the IAS Examination as a whole. They should see things inside out and ask questions such as why the event occurred, how the process completed, what are the legal provisions which govern the process or event, How the event is related to the Environment and Ecology, What are the national Interests which govern the International relations of India and the like aspects of the current Events.

This perspective will help in developing the right approach towards the Topics as well as the Current Events.

IAS Prelims 2017: General Studies I: Evaluate Your Performance

The IAS Prelims 2017 is slated on 18 June 2017. Based on previous exam estimates, around 8 lakh candidates apply for the IAS Examination every year, but just 50% actually appear in the exam.

The last year, the Cutoff marks for IAS Prelims 2015 (the General Category) was 107.34 out of 200.  General Studies Paper II is of qualifying nature now. The cut off for Mains (General Category) was 676 Marks, while the Final Cut Off was 877 Marks

As the number of Candidates has increased and the six questions of English Language Skills will not be counted in the final merit, hence the merit of the exam is expected to increase.

How it will be Helpful

IAS Prelims General Studies Paper I plays a crucial role in clearing the IAS Prelims Exam. The candidates can ensure there selection in IAS Prelims Exams by preparing and getting the grip on the General Studies Paper I. IAS Prelims Syllabus is very vast to cover. Each and every mark counts here as and determines the selection of the candidate. Practice from the real paper play its role here, the real IAS Prelims General Studies Paper I Question Paper can help the  candidates to rectify their small errors. The new candidates can practise the IAS Prelims Question Paper under the time limit. By doing this the candidates can evaluate their performance and also they can see the small mistakes which they bypass in the examination. The options given in the answers in the IAS Prelims General Studies Paper I are very close to each other and conceptual clarity is required to correctly solve the questions under the pressure of the exam. Most of the candidates do the error in the IAS Exam by marking wrong answer some times. This format will provide you practice as well as lessons to abstain from such manual errors and keep your preparation fine tuned with the expectations of the exams.

IAS Prelims 2015: GS Economy MCQ 

Economy is very crucial for IAS Prelims Exam. Substantial number of questions is asked from Economy.  In the past two or three years, pattern of questions has changed from factual to conceptual. Now Candidates not only need to have command over the factual questions but also conceptual. Following are some MCQ which would help candidate to understand types of questions they are supposed to face in IAS Prelims 2015:

1.            Consider the following statements:

                I. Multidimensional poverty index was introduced in 2010

                II. It uses different factors to determine poverty beyond income-based lists

                III. It has replaced Human Poverty Index

                IV. It reflects deprivations in very rudimentary services and core human functioning for people.

                Which of above statement is/are correct?

                a. I and II                             b. all are correct

                c. only III                            d. II and IV

                Answer: b

2.            Amartya Sen is known for

                a. Welfare Economics                   b. Money and Banking

                c. Industrial Economics               d. Behavioral Economics

                Answer:  a

3.            Liquidity refers to:

                a. Wealth available with investors

                b. Ease with which assets can be converted into the money

                c. Currency convertibility

                d. All of above

                Answer: b

4.            Which of following statement is true about the Primary deficit?

                a. It is difference between Revenue receipts and Revenue Expenditure

                b. It is difference between capital receipts and Interest Payment

                c. It is difference between the Fiscal Deficit and Interest Payment

                d. It is addition of Fiscal Deficit and Interest Payment

                Answer: c

5.            Base Effect always remains in news, which of following statement is true about          Base Effect:

                a. It is Change in numbers of items for which price quotations are taken

                b. It measures Impact of fuel items on inflation

                c. It is related to Impact of the rise in price level in the previous year over the rise in   price levels in the current year

                d. It is related Problems which arises due to miscalculation

                Answer: c

6.            What percent branches are to be established in unbanked areas under the      provision of new Banking licensing scheme?

                a. 20%                                                  b. 40%

                c. 22%                                                  d. 25%

                Answer: d

7.            What does the tax heaven mean?

                a. Important source of tax revenue for government

                b. countries or states which impose no tax or very low tax that attract wealth from all               over the world

                c. Rich class of society that pays the tax

                d. Particular section of society that does not pay the tax

                Answer: b

8.            Our first five year plan primary focused on

                a. Agricultural Sector

                b. Manufacturing Sector

                c. Defense up gradation

                d. Service sector

                Answer: a

9.            Consider the following statements:

                I) Recession reduces the demands for goods and services

                II) Recession leads to unemployment

                III) Government interference is desirable to reverse the recessionary trends

                Which of above statements is/are true about Recession?

                a. Only I                               b. Only II

                c. I, II, III                              d. None of above

                Answer: c

10.         Consider the following statement:

                I) Government disinvesting its share in various public sector undertakings

                II) Process of disinvestment is very fast

                III) Process of disinvestment is very slow and government always falls short of target

                Which of above statements is/are true about government policy of disinvestment?

                a. Only I                               b. I and III

                c. I and II                             d. I, II and III

                Answer: b

 

11.         Which of following statement is true about the Economic Growth?

                a. It refers to increase in Gross Domestic Product (GDP)

                b. It refers to the long and sustained rise in real Gross Domestic Product (GDP)

                c. It is characterized by fall in unemployment rate

                d. Rise in GDP on monetary term

                Answer:  b 

Explanation: Economic growth implies change or an increase in the real output of country. Such changes should not be momentarily. Such growth should be maintained for certain period of time. Increase in GDP owing to increase in prices cannot be termed as Economic Growth. 

12.         Market Based economy means:

                a. All economic decision are taken based on the demand and supply forces

                b. Some economic decision are taken by government and other are left to market forces

                c. Government has full control over the private sector

                d. Economic decisions are taken after keeping in view the social welfare

                Answer:  a

Explanation: Market based economy refers to the economic system where all economic decisions are taken based on the demand and supply conditions prevailing in the market. Government has minimal interference in economic activities. Private players are free to produce the goods and services based on the demand and supply signals in the market.

13.         Quaternary sector implies:

                a. Activities related to mining and quarrying

                b. Activities related to manufacturing

                c. Fishing activities

                d. Research and developmental activities

                Answer: d

Explanation: Quaternary sector is characterized by the intellectual persons or individuals or group of individual. It includes the research and development activities. Mining and quarrying and fishing are concerned with primary sector activities.

14.         Sustainable Development implies:

                a. Sustained rise in real GDP

                b. Long lasting development without negatively impacting the environment

                c. Full exploitation of natural resources

                d. Reduction in unemployment and poverty

                Answer: b

Explanation: Brundtland commission in Our Common Future, also known as the Brundtland Report defined sustainable development:

"Sustainable development is development that meets the needs of the present without compromising the ability of future generations to meet their own needs.

15.         Mixed Economy Implies:

                a. Absence of Public Sector

                b. Absence of private sector

                c. Co-existence of public and private sector

                d. All economic activities are motivated by social welfare

                Answer: c

Explanation: Mixed Economy is characterized by the co-existence of private and public sectors. Generally public sector is motivated by the general welfare while private sector perform economic activities out of profit motive

16.         Sustainable economic growth depends upon:

                a. Investment, not saving

                b. Saving, not investment

                c. Both saving and investment

                d. Neither saving nor investment

                Answer: c

Explanation: Saving makes the availability of fund for carrying out the investment activities. Investment cannot be carried out without saving. Further, saving is of no use until it is channelized into different investment activities.

17.         Which of the following are not third-world regions?

                a. Latin America                              b. Asia

                c. Africa                                               d. Australia

                Answer: d

Explanation: Various terms has been used to developing countries such as the underdeveloped countries, less developed countries, Third world countries or region etc. developing countries exhibit some common features based on which one can differentiate these countries from developed countries. These regions are characterized by low growth rate, low saving and investment rates, low capital formation, high population growth, and lack of technological development.

18.         Economic development means

                a. Economic growth.

                b. Economic growth plus structural and qualitative changes.

                c. Improvement in the living standard of the urban population.

                d. Sustainable increases in Gross National Product (GDP).

                Answer:  b

Explanation: Economic development means the change in growth along with progressive changes in socio-economic conditions of country. While Economic growth implies change or an increase in the real output of country. Growth must be accompanied by the progressive reduction in the inequalities and social vagaries for being called economic development. Economic growth does not take into account the social implications in form of reduction in inequalities. Change or increase in one component such as consumption or investment may be regarded as the economic growth.

19.         Who operates the monetary policy in India?

                a. Ministry of Finance

                b. Reserve Bank of India (RBI)

                c. Security and Exchange Board of India

                d. All of above

                Answer: b

Explanation: Central Bank, The Reserve Bank of India is responsible for implementing the monetary policy in India. RBI uses the monetary policy for controlling the inflation and getting high rate of growth. Ministry of Finance and SEBI are not concerned with monetary policy.

20.         Consider the following statements:

                I) Government disinvesting its share in various public sector undertakings

                II) Process of disinvestment is very fast

                III) Process of disinvestment is very slow and government always falls short of target

                Which of above statements is/are true about government policy of disinvestment?

                a. Only I                               b. I and III

                c. I and II                             d. I, II and III

                Answer: b