UPSC 2016: General Studies (PT)


UPSC 2016- GENERAL STUDIES Paper 1

HISTORY - ANCIENT

01. With reference to the religious history of India, consider the following statements:

1. The concept of Bodhisattva is central to Hinayana sect of Buddhism.

2. Bodhisattva is a compassionate one on his way to enlightenment.

3. Bodhisattva delays achieving his own salvation to help all sentient beings on their path to it.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 2 only

(d) 1, 2 and 3

Answer . b

 

 

02. In the context of the history of India, consider the following pairs:

 Term                     Description

(1) Eripatti      :    Land, revenue from which was set apart for the main¬tenance of the village tank

(2) Taniyurs    :    Villages donated to a single Brahmin or a group of Brahmins

(3) Ghatikas    :    Colleges generally attached to the temples

Which of the pairs given above is/are correctly matched?

(a) 1 and 2

(b) 3 only

(c) 2 and 3

(d) 1 and 3

Answer . d

 

 

03. Which one of the following books of ancient India has the love story of the son of the founder of Sunga dynasty?

(a)Swapnavasavadatta

(b) Malavikagnirnitra

(c) Meghadoota

(d) Ratnavali

Answer.b

 

 

04. Who of the following had first deciphered the edicts of Emperor Ashoka?

(a) Georg Bilhler

(b) James Prinsep

(c) Max Muller

(d) William Jones

Answer . b

 

 

05. What is/are common to the two historical places known as Ajanta and Mahabalipuram?

1. Both were built in the same period.

2. Both belong to the same religious denomination.

3. Both have rock-cut monuments.

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) None of the statements given above is correct

Answer . c

 

 

06. Consider the following pairs:

Famous place            Region

1. Bodhgaya             Baghelkhand

2. Khajuraho             Bundelkhand

3. Shirdi                   Vidarbha

4. Nasik (Nashik)      Malwa

5. Tirupati                Rayalaseema

Which of the pairs given above are correctly matched?

(a) 1, 2 and 4

(b) 2, 3, 4 and 5

(c) 2 and 5 only

(d) 1, 3, 4 and 5

Answer .c

 

 

HISTORY - MEDIEVAL

 

01. Banjaras during the medieval period of Indian history were generally

(a) agriculturists

(b) warriors

(c) weavers

(d) traders

Answer . d

 

 

02. With reference to the economic history of medieval India, the term Araghatta' refers to

(a) bonded labour

(b) land grants made to military officers

(c) waterwheel used in the irrigation of land

(d) wastel and converted to cultivated land

Answer . c

 

 

03. With reference to the cultural history of India, the memorizing of chronicles, dynastic histories and Epictales was the profession of who of the following?

(a) Shramana

(b) Parivraaj a k a

(c) Agrahaarika

(d) Maagadha

Answer .d

 

 

04. Regarding the taxation system of Krishna Deva, the ruler of Vijayanagar, consider the following statements:

1. The tax rate on land was fixed depending on the quality of the land.

2. Private owners of workshops paid an industries tax.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer. c

 

 

05. With reference to the cultural history of medieval India, consider the following statements:

1. Siddhas (Sittars) of Tamil region were monotheistic and condemned idolatry.

2. Lingayats of Kannada region questioned the theory of rebirth and rejected the caste hierarchy.

Which of the statements given above is/are correct?

(a) 1 only

(b) 2 only

(c) Both 1 and 2

(d) Neither 1 nor 2

Answer.a

 

 

HISTORY - MODERN

 

01. The `Swadeshi' and 'Boycott' were adopted as methods of struggle for the first time during the

(a) agitation against the Partition of Bengal

(b) Home Rule Movement

(c) Non-Cooperation Movement

(d) visit of the Simon Commission to India

Answer . a

 

 

02. Satya Shodhak Samaj organized

(a) a movement for upliftment of tribals in Bihar

(b) a temple-entry movement in Gujarat

(c) an anti-caste movement in Maharashtra

(d) a peasant movement in Punjab

Answer .c

 

 

03. The Montague-Chelmsford Proposals were related to

(a) social reforms

(b) educational reforms

(c) reforms in police administration

(d) constitutional reforms

Answer . d

 

 

04. Consider the following :

1. Calcutta Unitarian Committee

2. Tabernacle of New Dispensation

3. Indian Reform Association

Keshab Chandra Sen is associated with the establishment of which of the above?

(a) 1 and 3 only

(b) 2 and 3 only

(c) 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer . b

 

 

05. What was the main reason for the split in the Indian National Congress at Surat in 1907?

(a) Introduction of communalism into Indian politics by Lord Minto

(b) Extremists' lack of faith in the capacity of the moderates to negotiate with the British Government

(c) Foundation of Muslim League

(d) Aurobindo Ghosh's inability to be elected as the President of the Indian National Congress

Answer b

 

 

06. The plan of Sir Stafford Cripps envisaged that after the Second World War

(a) India should be granted complete independence
(b) India should be partitioned into two before granting independence

(c) India should be made a republic with the condition that she will join the Commonwealth

(d) India should be given Dominion status

Answer .d

 

 

GEOGRAPHY- INDIA

 

01. Which of the following is/are tributary tributaries of Brahmaputra?

1. Dibang

2. Kameng

3. Lohit

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 only

(b) 2 and 3 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer.d

 

 

02. What is/are the purpose/purposes of `District Mineral Foundations' in India?

1. Promoting mineral exploration activities in mineral-rich districts

2. Protecting the interests of the persons affected by mining operations

3. Authorizing State Governments to issue licences for mineral exploration

Select the correct answer using the code given below.

(a) 1 and 2 only

(b) 2 only

(c) 1 and 3 only

(d) 1, 2 and 3

Answer .b

 

 

03. India is an important member of the ‘International Thermonuclear Experimental Reactor'. If this experiment succeeds, what is the immediate advantage for India?

(a) It can use thorium in place of uranium for power generation

(b) It can attain a global role in satellite navigation

(c) It can drastically improve the efficiency of its fission reactors in power generation

(d) It can build fusion reactors for power generation

Answer . d

 

 

04. Recently, linking of which of the following rivers was undertaken?

(a) Cauvery and Tungabhadra

(b) Godavari and Krishna

(c) Mahanadi and Sone

(d) Narmada and Tapti

Answer . b

 

Click here to Download FULL PAPER in PDF